Турнир за купата на Декана

от Съзтезателно програмиране

Направо към: навигация, търсене

Това е страницата за Турнира за Купата на Декана, провеждан във ФМИ. Тук ще намерите информация за самия турнир, както и победителите в него през годините.

Съдържание

Що е то

Турнирът за Купата на Декана (ТКД, ТЗКД) е ежегодно индивидуално състезание по програмиране от типа ACM, провеждано във Факултета по Математика и Информатика към СУ. В него имат право да участват всички студенти, които са първи и втори курс. Официалното състезание се провежда присъствено в сградата на факултета, при равностойни условия за участниците. За останалите (ученици, или по-възрастни студенти) има неофициално състезание, което се провежда по същото време на същите задачи, но може да се прави online. Победителят в официалното състезание по традиция получава купа и грамота от декана на ФМИ.

Задачи

Както всички състезания от типа ACM ICPC, и тук задачите варират по брой и сложност, като обикновено са между 6 и 10 на брой, покриващи широк спектър от основни типове задачи. Някои от възможните теми са динамично оптимиране, разделяй и владей, Breadth-First Search, Depth-First Search, намиране на най-къс път в граф, сортиране, търсения (binary, ternary), индексни дървета, потоци, meet in the middle, геометрия, математика, вероятности, и др. Всички задачи се оценяват на предварително определен набор от тестове, неизвестни за състезателите преди и по време на състезанието. Оценяването е бинарно, тоест изключително строго - една задача може или да бъде "accept-ната" (тоест перфектно-решена и минаваща всички тестове) или не (тоест вадеща грешен отговор или ползваща твърде много време на поне един от тестовете), което означава, че няма частични точки за почти решена задача.

Темите се подбират така, че да предоставят едновременно разнообразие от алгоритми и задачи с различни сложности. Това се прави с цел да се получи по-добро разпределение на състезателите в крайното класиране.

Среда

Докато първите няколко години състезанието се провеждаше на традиционната система за ACM състезания PC2, в последно време се мигрира към по-модерни, по-удобни и по-добри за коректно провеждане на състезанието системи. Последните 3 години то се провежда на online системата Spoj0, което позволява участието на хора от цялата страна.

Победители

(Моля хора с информация за предните години да я споделят тук! Никъде не можах да намеря...)

2005

Веселин Георгиев (onsite)

Искрен Чернев (online)

2006

Официална страница

Преслав Ле (onsite)

Искрен Чернев (online)

2007

Официална страница

Емил Ибришимов (onsite)

2008

Александър Георгиев (onsite)

Стефан Аврамов (online)

2009

Официална страница

Момчил Иванов (onsite)

Антон Анастасов (online)

2010

Официална страница

Иван Георгиев (onsite)

Румен Христов (online)

Участници

Участниците в турнира варират от начинаещи програмисти до състезатели-ветерани от ученическите състезания, като (в общия случай) темата предоставя задачи, които са решими дори за простосмъртни хора (тоест не гурута на състезателното програмиране като Искрен). Насърчава се участието както на начинаещи програмисти и състезатели, така и на ученици (тъй като задачите са интересни, а това е начин да се срещнат с друг тип състезания, различни от стандартните ученически такива).

Лични инструменти